Multiplaat Werkendam De maat in plaat
Multiplaat Werkendam
Ferrandstraat 6-B
4251 LL Werkendam

T (0183) 50 19 40
F (0183) 67 86 40
Multiplaat Werkendam fsc plaatmateriaal

Home » Hout, plamuur, grondverf en lak

PVC dakPlamuur
Plamuur is een vulmiddel om scheuren en gaten de dichten of om oneffenheden te egaliseren.  

 
Algemeen geldt dat voor kleine gaten of scheuren gewoon 'staalplamuur', acrylplamuur op waterbasis, gebruikt kan worden, omdat het langzame droogproces hier geen uitzakking tot gevolg heeft. Gaten dieper of groter dan een halve centimeter kunnen het beste worden gedicht met poederplamuur of tweecomponenten plamuur, omdat dit sneller droogt en dus niet uitzakt. Binnen de tweecomponenten is er nog onderscheid tussen polyesterplamuur of epoxyplamuur. Beide kunnen op alle ondergronden gebruikt worden, alleen moet er bij de polyesterplamuur gelet worden dat het plamuur het opgezogen vocht heeft afgestaan voordat het overschilderd wordt.

 
Voor muren, gipsbeplating en pleisterwerk bestaat latexplamuur en emulsieplamuur.

 
PVC dak  

 
Houtrotvuller kan worden toegepast op het kale hout. Als je hieroverheen wilt schilderen moet je eerst een laag grondverf aanbrengen. Na het schuren is het dan overschilderbaar. Als je houtvuller buiten gebruikt is alleen de tweecomponenten plamuur geschikt.

 
Grondverf
Grondverf, ook wel primer genoemd, wordt gebruikt als middel voor een optimale hechting van de laklagen op de ondergrond. Daarnaast kan grondverf ook dienen als middel om de ondergrond te egaliseren of de zuigende werking van het materiaal op te heffen. Ook de bescherming van de ondergrond tegen vocht, oxideren en UV-licht behoort tot de mogelijkheden van grondverf. Bij het overschilderen van een donkere kleur met een lichte kleur kan een laag grondverf ervoor zorgen dat de donkere kleur niet door de nieuwe laklaag heen schijnt.

 
PVC dak  

Grondverven van kunststofharsen als acrylaat en epoxy zijn gebaseerd op een thinner oplossing. Epoxyprimers worden veel toegepast in de scheepsbouw en zijn geschikt voor metalen ondergrond. Watergedragen grondverf, heet ook wel primer op acrylbasis, heeft als voordeel dat bij uitharding van de verf het water verdampt waardoor dus geen schadelijke oplosmiddelen vrijkomen. De gezondheidsrisico’s voor schilders zijn dus kleiner.

Voor metaal
Metaalprimers zijn speciaal ontwikkeld om het roestproces tegen te houden. Het oppervlak moet eerst worden ontdaan van losse roestdeeltjes. Alles wat er dan nog op zit wordt door laag grondverf geïsoleerd en kan de laklaag worden aangebracht. Een voorbeeld van een roestwerende grondverf is de zinkchromaatprimer.
Menie is een grondverf voor metaal die ook geschikt is voor het beschermen van hout dat met steenachtige materialen in aanraking komt. Tegenwoordig is loodvrije menie de meest voorkomende variant. Loodvrije menie is oranje van kleur.
Voor muren
Een sterk zuigende of poederende ondergrond kan worden voorbehandeld met een geschikte muurgrondverf of een fixeermiddel. Als een muur sterk zuigt, dan dringt het bindmiddel van het latex de muur in. Het resultaat is dat de latex minder goed hecht. Bij een 2e keer rollen, kunnen er weer delen van de 1ste verflaag loskomen. 
Voorstrijkmiddel wordt toegepast bij muren die gestuct worden. Daar speelt dezelfde problematiek voor wat betreft het opzuigen van teveel vocht. Dit wordt in de themapagina Binnenwandafwerking behandeld.
Voor hout
Hout kan worden geïmpregneerd zodat het materiaal waterafstotend of schimmelwerend wordt. Het impregneermiddel dringt door tot in het materiaal. Er kan gebruik worden gemaakt van een oplosmiddel en/of verhoogde druk om het proces te versnellen.
Wolmaniseren is in de eerste instantie het impregneren van hout met het verduurzamingmiddel CCA (koper-chroom-arseen) opgelost in water. Gewolmaniseerd hout heeft een groene kleur. In de afvalfase is het beste dit hout af te voeren naar een officiële afvalverwerkingsbedrijf.
Creosoteren is het onder vacuüm en druk impregneren van hout met creosootolie. Creosootolie is een hoogwaardig verduurzamingmiddel, gemaakt door destillatie van steenkoolteer. Creosootolie is bekend van spoorbielzen, beschoeiing, afraster- en telefoonpalen.

HOUT 

Lak of beits
Het grootste verschil tussen lak en beits heeft te maken met de vochtregulering van het hout. Beits is vochtregulerend terwijl lak juist vocht tegenhoudt. Met lak kan vocht het hout dus niet in, maar ook niet uit. Daar tegenover staat dat lak minder snel afbreekt onder invloed van zonlicht dus gebeitste houten delen vereisen meer onderhoud.

 
Beits beschermt het hout tegen invloeden van buitenaf en dringt gedeeltelijk door tot in het hout terwijl een laklaag aangebracht wordt aan het oppervlak van het hout. Lak heeft vaak een grondverf nodig als onderlaag. Watergedragen lakken (acrylbasis) laten vocht gemakkelijker door.

 
Zachthout en hardhout
Zachthout heeft een open nerfstructuur en een hoge zuiging. Hardhout heeft een dichte nerfstructuur, heeft weinig zuiging en is vettig. Sommige houtsoorten bloeden, waardoor de vulstoffen worden opgelost in water. Met name Meranti en Merbau en Western Red Cedar bloeden. Om dit tegen te gaan moet het hout worden geïsoleerd voordat het verfsysteem wordt aangebracht. Per houtsoort kan het isolatiemiddel verschillen.

 
PVC dak  

Lak
Lakverf is leverbaar in transparante of dekkende verf. Belangrijk is het verschil in bindmiddel van de lakken en het daarbij behorende oplosmiddel. De keuze voor een bepaalde lak hangt af van de bestaande verflaag waarover u wilt schilderen. Het bindmiddel blijft over na verdamping van het oplosmiddel en deze dient dezelfde (spannings)eigenschappen te bezitten als de onderlaag. Dus bijvoorbeeld een acryl lakverf op een acryl grondverf. Dit wordt een verfsysteem genoemd. Als dit niet overeenkomt is de kans groot dat de lak loslaat. Een andere keuze voor een bepaalde lak zijn de fysische eigenschappen van het bindmiddel. De ene lak is bijvoorbeeld meer slijtvast dan de ander.

 
Over het algemeen zijn er 4 bases van bindmiddel te herkennen bij (transparante of dekkende) lakverven:

 1. Acrylverf is een verf op waterbasis. Deze verf is het beste binnen toepasbaar en droogt snel. Na droging is de verf waterbestendig. Acrylverf heeft een vochtregulerende verf: het laat water gemakkelijk door. Deze verf vergeelt niet en heeft een goede kleurvastheid. De verf is slijtvast maar is gevoelig voor alcohol en is moeilijk over te schilderen met alkydverf. Ook al is de verf op waterbasis, spoel het niet uit onder de kraan. De verf valt onder chemisch afval.
 2. Alkydverf is een verf gebaseerd op alkydhars op terpentinebasis. Ook wordt deze verf als synthetische verf aangeduid. Alkydharsverven zijn goed buiten toepasbaar bij uw huis maar worden ook gebruikt als constructieverf of scheepslak. De verf heeft een goed glansbehoud en elasticiteit. Nadelen zijn dat de verf snel vergeelt, de droogtijd wat langer is dan bijvoorbeeld acrylverf, en de geur.
 3. Epoxyverf heeft thinner als verdunmiddel. Het is een zeer harde en sneldrogende verf. Mede hierdoor is het moeilijk te verwerken. Epoxyverf wordt voor doeleinden binnenshuis vrijwel niet gebruikt. Doordat de verflaag heel hard wordt kan het oppervlak gemakkelijk barsten. Epoxyverf (ook wel acrylaat genoemd) wordt veel gebruikt in spuitbussen.
 4. Lijnolieverf is verf op terpentijnbasis. Terpentijn is gemaakt van lijnoliezaadjes. De verf droogt zeer langzaam en wordt daarom weinig gebruikt. Onder gunstige omstandigheden, rond de 20 graden en een niet te hoge luchtvochtigheid, droogt de verf binnen 24 uur. De verf is echter sterk en breekt maar langzaam af. Lijnolieverf zal dus lang blijven zitten. Momenteel wordt lijnolieverf met terpentinebasis gecombineerd, voor behoud van de voordelen en minder nadelen van de lijnolieverf.

 
PVC dak  

De glans van de lak is onder te verdelen in 3 soorten, elk met hun eigen voor- en nadelen:

 1. Matte verf is vooral geschikt voor woonkamers, slaapkamers en plafonds. Matte verf is zacht van kleur en niet-reflecterend. Het voordeel van deze verf is dat het oneffenheden niet accentueert. De verf is het minder bestand tegen weer en wind en kan het minder stootvast. Ook zijn ze minder goed afwasbaar en minder vochtbestendig dan hoogglans verf.
 2. Zijdeglans verf is in tegenstelling tot matte verf wel goed te reinigen en is geschikt voor bijna alle ruimtes in huis. Zijdeglans verf wordt vooral binnenshuis gebruikt. De grote voordelen ten opzichte van matte verf is dat het krasvast is en mooi vloeiend uitsmeert. Nadeel is dat de verf oneffenheden extra accentueert, wat dus de nodige voorbereiding vergt.
 3. Hoogglans verf is zeer geschikt voor kozijnen, deuren en ramen. Hoogglans verf is zeer sterk, vochtbestendig en makkelijk schoon te maken. Nadelen van hoogglans verf zijn dat je onvolkomenheden beter ziet dan bij een matte verf en dat het voorbereidingswerk meer tijd en moeite vergt.

 
Beits
Beits kan net als lak een transparante of dekkende afwerking hebben. Een dekkende afwerking kan vrijwel hetzelfde uiterlijk hebben als een lakverf, de keuze voor het een of het ander hangt af van de eigenschappen voor vochtregulering. Transparante beits kan helder van kleur zijn of pigment bevatten, waardoor bij het hout niet alleen de nerf zichtbaar blijft, maar het hout een kleurverandering ondergaat. Meer pigment en een hogere glans van de beits maken het product beter bestand tegen UV-stralen maar zorgen ervoor dat het vochttransport afneemt. Beits is geschikt voor binnen of buiten toepassing, behalve kleurloze transparante beits. Deze is alleen geschikt voor binnen doordat het niet bestand is tegen o.a. UV-stralen. Er zijn beitssoorten op water- alcohol- en oliebasis.

 
Olie en vernis

 • Vernis is een chemische stof die als extra beschermingslaag over de verflaag kan dienen. Vernis bestaat meestal uit een oplosmiddel en een stof. Dit kan bijvoorbeeld celluloselak zijn. Schellak bestaat de bindende stof bijvoorbeeld uit de vermalen schildjes van een boomluis die worden opgelost in alcohol;
 • Olie is geschikt voor de behandeling van hardhout. Met name tuinmeubelen, vlonders etc. kunnen goed in de olie worden gezet. Hardhout is van zichzelf licht vettig en heeft weinig zuiging. De olie dient als bescherming tegen weersinvloeden en zorgt ervoor dat het hout zoveel mogelijk zijn natuurlijke kleur behoudt;.
 • Benarolie is een vettige en transparante beits voor hardhout dat minder onderhoud nodig heeft dan gewone beits. Het is iets duurder dan gewone beits en heeft meer glans. Benarolie kan barsten bij veel optrekkend vocht;
 • MDF bevat paraffine en moet dus heel goed ontvet worden om te schilderen. Paraffine is van invloed op de hechting van de verf en de droogtijd. Na een goede ontvetting is MDF te behandelen als zachthout. Overige plaatmaterialen dienen op dezelfde manier behandeld te worden als zacht hout.

 
PVC dak  

Naast beitsen, lakken of oliën zijn er ook andere technieken om hout te beschermen. Droog hout rot niet, maar hout dat vochtig is vergaat sneller. Naast het drogen, koken en bakken van hout als verduurzaming, zijn er meerdere technieken voor het verduurzamen van hout, die in de meeste gevallen fabrieksmatig worden uitgevoerd, zoals meniën en impregneren. Lees hierover meer in het hoofdstuk 'Plamuur en Grondverf'.

 
Kwaliteit
Er zijn 3 soorten transparante of dekkende lak en beits in de handel: transparant of dekkend (normaal), solid en high solid. Solid en high solid lakken en beitsen bevatten minder oplosmiddel waardoor er ook minder verdampt bij droging. Solid en high solid lak of beits is hierdoor minder belastend voor mens en milieu. Doordat dat er minder oplosmiddel in de lak of beits zit ligt het percentage vaste deeltjes hoger. Hoe hoger de dichtheid, hoe hoger ook de glans. De vochtregulatie zal afnemen, de verflaag sluit dus beter af. Hoe minder oplosmiddel, hoe minder gemakkelijk het product te verwerken is. Het product is minder smeerbaar.

 

« vorige pagina